Monday, April 22, 2013

Russetida

See on Norra koolide eripära. Nii nagu meil on lõpuklassidel tutipäev, on siinsetel lõpetajatel Russetida. See kestab 1-17 maini ehk siis kuni Norra rahvuspühani - iseseisvuspäevani.
Lõpetajat kutsutakse sellel päeval russ-iks. Russid, kes käivad keskkoolis kolm aastat, peavad kandma punast, teised kes käivad 2 või 4 aastat saavad valida vist sininse ja musta vahel, ma pole täiesti 100% kindel.
Väikene selgitus koolist. 4 aastat keskkooli on õpilastele, kes on mingisuguse kallakuga, nt. draama või spordikallakuga klassis, võtavad ekstra klassi põhiainetega ehk siis näiteks, kes tahab arstiks minna edasi õppima siis matemaatika, keemia ja füüsikat.
2 aastat on osadel kallakutel, teistel jällegi kolm. Põhiaine kallakuga õpilastel on kolm aastat, seega on nad punased. Neljaaastaga õpilased seda väga ei tähista. Ma loodan, et seletus väga segaseks ei jäänud. :)
Riietus väljendub pükste värvis. Sellega näidatakse enda õpinguaastaid kui ka kooliesindust.
Aeg, millal see kestab, ei tohi russid vahetada riided. Nad pidutsevad koguaeg, aga peavad samalajal ka õpingutega koolis hakkama saama.
Nad kiusavad terve see aeg esimese aasta õpilasi. Pritsides neid veega, pannakse sööma igasuguseid asju jnejne. Enamvähem nagu meil kiusatakse Eestis rebaste nädalatel, aga see on palju hullem kui sikupilli kooli rets. :)
Kui 17. mai kätte jõuab siis russid käivad ringi mööda tänavat, lollitavad, teevad nalju, karjuvad üle tänava ja teevad lärmi. NEile on see kui lõpupeo päev,
samalajal, kui tavainimesed kannavad riideid, mis tähistavad kust nad pärit on. Kannavad lippu ja tähistavad Norra iseseisvuspäeva.
See on traditsioon Norras aastast aastasse. Mida vägevat, kuid täiesti erinevat Eestist.
Et arusaadavam oleks siis natuke pilte :)

Paraad russidel.
Põhja-Norra iseseisvuspäeva kleit. See võib olla ka roheline.

Ma loodan, et saite põhimõttest aru, kuna see päev on üks tähtsamaid päevi aastas Norras. Inimene, kes pole ise seda läbi teinud, on raske seletada seda teistele, arvestades, et ta pole läbi kogenud seda iga pisikest detaili, mis sel päeval toimub. :)

No comments:

Post a Comment